Temabild: Pixabay

Nu bor man tryggare i Ryd och Skäggetorp

De boende i Ryd och Skäggetorp känner sig tryggare idag, än för tre år sedan. Det visar trygghetsmätningar som allmännyttiga bostadsbolaget Stångåstaden gjort. Men många känner sig fortfarande otrygga.

Arbetet med att göra bostadsområdena Ryd och Skäggetorp – som båda upplevs som stökiga och av vilka ett till och med utpekas som ett ”särskilt utsatt område” av Rikspolisstyrelsen – till tryggare platser att bo på började 2015. Då kollade Stångåstaden upp, med sina hyresgäster i de båda områdena vad de tyckte behövde göras för att folk ska känna sig tryggare där de bor.

Sedan började man vidta åtgärder och göra trygghetsmätningar.

Ett nytt fastighetskontor med två fastighetsskötare som själva bor i området, öppnades ganska omgående i Skäggetorp. Stångåstaden tog även initiativ till nattvandringar och grannsamverkan. På vissa, utsatta, ställen sattes övervakningskameror upp under 2017. Säkerhetsdörrar, bättre lås och belysning är andra åtgärder som vidtagits.

Parallellt med det trygghetsskapande arbetet, har trygghetsmätningar genomförts kontinuerligt. Nu visar den senaste av dem en mätbar ökning av tryggheten, i både Skäggetorp och Ryd.

Mest verkar tryggheten ha ökat i Ryd. I ett specifikt område med så mycket som tio procent.

Skäggetorp. Bild: Andreas Schander
Skäggetorp. Bild: Andreas Schander

Stångåstadens styrelseordförande, Jan Österlind (S), är mycket nöjd med resultatet.

Men att många av de boende fortfarande känner sig otrygga – i Skattegården i Skäggetorp, så många som 30 procent – bekymrar honom samtidigt.

– Vi har självklart mycket kvar att göra och arbetet kommer att fortsätta. Vi kan inte bara nöja oss med att konstatera att det här blev bra och sedan sluta, säger Jan Österlind till Corren (betalvägg).