Sara Skyttedal ser snett på nya simhallen. Bild: Andreas Schander / Pressbild

Linköpings simhall blir Sveriges dyraste: ”Det har skenat iväg”

Det har byggts rejält med simhallar de senaste åren men ett av dem sticker ut rejält. Det är simhallen i Linköping som blir det dyraste badhuset i hela landet.

– Det är omöjligt för oss att stödja bygget, säger Sara Skyttedal (KD).

(S), (MP) och (L) har enats om simhallsbygget. (M) och (C) har kritiserat både plats, kostnad och fördröjning av den nya simhallen men tycker ändå att det trots allt ska byggas. Kristdemokraterna däremot, har inte godkänt detaljplanen och vill fortfarande riva upp beslutet så som det ser ut i nuvarande form.

– Det blir dubbelt så dyrt som vår nationalarena för simidrott, Eriksdalsbadet i Stockholm, säger hon.

Lalandia några mil bort
I Motala planerar Lalandia tillsammans med kommunen ett gigantiskt äventyrsbad vilket enligt Skyttedal är ytterligare en anledning att inte bygga på samma tema i Linköping.
– I Motala är det en betydligt bättre lösning med en privat aktör där skattebetalarna inte kommer till last på samma sätt. Behovet med ett äventyrsbad i Linköping kanske blir något mindre eftersom det kommer att finnas ett äventyrsbad bara några mil bort.

Hon vill fortfarande att Linköpings ska bygga en simhall men att fokus ska ligga på simidrott. Därför stöder hon inte detaljplanen.
– Det är omöjligt för oss att stödja bygget, vår prio är i stället att till exempel lägga mer pengar på äldreboende där vi har köer och då känns skrytbygget helt fel, säger hon.

De senaste åren har det byggts en hel del nya simhallar runt om i Sverige. Anledningen är att de flesta simhallar är gamla och uttjänta. Huvudbyggnaden av Linköpings simhall byggdes 1965. Men inget av nybyggena har blivit så dyra som Linköpings bassänger kommer att bli. Prislappen på själva bygget ligger på runt 750 miljoner kronor men allt som allt med förarbeten i hela området innebär att summan i praktiken hamnar på runt en miljard kronor.

Dyrast i Sverige
Expressen har sammanställt ett flertal nybyggen och enligt tidningen kostade Ängelholms nya badhus 604 miljoner kronor och i Skövde finns Arenabadet som kostade 488 miljoner. Navet i Umeå gick loss för 400 miljoner medan Hylliebadet i Malmö kostade 355 miljoner. Sjöbo har också byggt en ny badanläggning, där stannade summan på 337,5 miljoner kronor.


Så här ska den nya simhallen se ut. “Ett skrytbygge”, säger Sara Skyttedal (KD). Bild: Pressbild

I flera av anläggningarna ingår även parkeringar och verksamhet som bowling i priset men ingen av ovanstående simhallar kommer ens i närheten av Linköpings miljardbassänger.
– Det är ett monument, ett skrytbygge, säger Skyttedal.

Det som ligger närmast i kostnad är Gustavsvik i Örebro. En direkt jämförelse är svår att göra eftersom den anläggningen har renoverats i omgångar. Men enligt uppgifter till Expressen skulle den hamna på mellan 700 och 800 miljoner kronor om den hade byggts på en och samma gång i dag. I Linköping får skattebetalarna lägga en miljard kronor.

– Det får vara nog nu, priserna har skenat iväg, säger Sara Skyttedal.

Jakob Björneke (S) svarar på kritiken:

https://linkopingnews.se/bjorneke-om-skyttedals-utspel-hon-ljuger/

Läs också: Sämst tid att bygga nu

https://linkopingnews.se/simhallen-narmar-sig-en-miljard-samst-tid-att-bygga-nu/