Pressbild: Ulf Hjelting

Ghost-rättegången dag två: “Nu får du lugna dig”

Klockan 09 i dag tisdag inleddes den andra dagen av totalt sex i Ghost-rättegången i Linköpings tingsrätt. Den innehöll slutet på sakframställan samt förhör med en tidigare medlem.
Så var dag två – minut för minut, se nedan.
LÄS OM DAG TRE HÄR: Sångaren pressades hårt

Direktrapporteringen är avslutad. Men på måndag är vi tillbaka med rapporteringen igen. Tack till er som hängde på och välkomna åter. /Andreas Schander.

15.36: Dagens rättegång, dag nummer två avslutas. I morgon onsdag klockan 09 fortsätter rättegången med fler förhör. Linköping News har tyvärr inte möjlighet att rapportera från onsdagen men vi är tillbaka på måndag igen.

15.33: Förhöret med Simon Söderberg avslutas.

Simon Söderberg har nu utfrågats i över tre timmar, det handlar just nu om vilken del han hade i bandet och hans inblandning när nya personer togs in i bandet. Historierna skiljer sig rejält mellan de båda sidorna. Forge-sidan anser att Söderberg inte var delaktig alls utan bara var inhyrd musiker. Söderberg har gett en helt annan bild och säger sig ha stort inflytande i bandet och att han var mycket delaktig. Hur rätten ska ställa sig till det här är så klart omöjligt att säga i nuläget.

Rätten har att ta ställning till vilka avtal som gäller och vilka som inte gäller, Vad finns nedskrivet och vilken muntligt går att bevisa? Det är en rörig soppa.

15.20: Söderberg: Ja, det var vid flera tillfällen under åren.

15.20: Söderlund Björk: Har du någonsin konkret frågat efter avräkningar till Tobias eller management?

15.19: Söderberg: För att det var ju Ghost bolag.

15.19: Varför?

15.18: Nej.

15.17: Frågade du inte om att du skulle ingå i en sådan post i bolag?

15.17: Nej

15.14: Söderlund Björk: Fick du någonsin frågan om någon aktiepost?

15.10: Tobias.

15.10: Söderlund Björk: Vem sa det här med en sjättedel, någon måste ha sagt det först?

15.09: Simon Söderberg: Det vet jag inte.

15.08: Det antecknades på det mötet, varför står det inget om en sjättedel från det mötet?

15.08: Simon Söderberg: Jag godkände det.

15.07:  Söderlund Björk: Den 2 april 2011 pratar du om ett möte och att det skulle ha sagts att det skulle betalas ut en sjättedel var till er, vad sa du på det mötet?

15.06: Det vet jag inte.

15.05: Hade du varit beredd att ta den risken?

15.05: Söderberg: Nej.

15.03: Men fick du frågan om att gå in och betala med dina pengar?

15.03: Jag var medveten om att bandet tog en risk.

15.02: Söderlund Björk: Har du någonsin fått frågan av Tobias om risken när tröjor köptes, ni fick ju förskott som skulle betalas tillbaka om tröjorna inte såldes?

14.59: Söderlund Björk frågar om ett avtal och om Söderberg visste om att pengarna gick till Tobias bolag. Han svarar nej på den frågan.

14.58: Nej.

14.58: Söderlund Björk: Var det någon som hade arvode per gig under våren 2011?

14.57: Söderberg: Det var alltid bolag som stod för kostnaderna.

14.56: Nu utfrågas Simon Söderberg av Tobias Forges advokat Ann-Charlotte Söderlund Björk: Vem betalade turnén hösten 2010?

14.55: Nu kör vi igen och rättens ordförande meddelar att dagens förhandling kommer att hålla på till klockan 16.00. Så en dryg timme till kör vi.

14.50 Det är fortfarande paus…

Efter paus så uppdaterar jag härifrån och uppåt igen, sorry om det blev rörigt men ordningen ska återställas. Jag har gjort fina pilar i alla fall, för att försöka återställa kaoset i uppdateringen /Andreas.

14.32: PAUS till cirka 14.45

13.02: Nu upptas rättegången igen… Följ vad Simon Söderberg säger, uppdateringen sker neråt, skrolla neråt för att följa.

11.56: Lunch till 13.00.

11.08: Simon Söderberg (jag fyller på neråt vad han säger) :
“Jag har varit i branschen i 20 år och spelat i fem-sex seriösa band, jag har haft en inspelningsstudio och varit intresserad av att producera musik och gör allt tekniskt kring musik.

Alla band jag har varit med i innan Ghost så har det aldrig varit något om pengar, det är så att när man går med i band så gör man det tillsammans. Bortsett från ett band har det varit så men då var det fråga om konserter under somrarna och jag fick betalt för det, jag var inhyrd musiker, man gör en deal, genomför uppdraget och tar betalt.

11.10: “Annars är det en självklarhet att alla är med på lika villkor. Jag lärde känna Tobias Forge runt 2003, vi var med i olika band och vi lärde känna varandra och blev mer och mer vänner och efter något år flyttade Tobias till Linköping, runt 2004”.

“Jag började spela i Tobias band runt 2005/2006 och 2009 hörde jag Tobias prata om ett ploj-projekt som hette Ghost som han pratade om”.

11.15: “Det han spelade upp för mig lät också som ploj, Tobias ville att vi skulle göra en inspelning, att jag skulle hjälpa honom. Och det gjorde jag. Tobias hade skrivit tre låtar och vi gick in i studion och arbetade från grunden. Då var det bara jag och Tobias”.

“Nu för tiden kan man programmera en melodislinga, det är samma konstnärliga utförande som att spela instrumenten, så det gjorde jag. Det är mer än att skriva noter för man väljer vilket instrument som ska spela noterna och hur det ska göras”.

11.22: Söderlund Björk avbryter: Det här är inte relevant.

11.23: Michael Berg: Alltså, hon får inte sitta och avbryta, nu får du lugna dig.

Simon Söderberg fortsätter:
“Jag var delaktig i inspelningen och vi släppte två singlar. Efter ett avtal skulle vi släppa en skiva och det skulle spelas in i min studio, det var den första skivan med Ghost”.

“Sedan fick vi spelningar, vi hade ett samtal om att jag skulle spela gitarr, vi bestämde det och vi behövde en trummis och en keyboardist. Jag var delaktig för vi hade diskussioner om vem som skulle spela vad, vem som skulle kunna passa så jag var med och diskuterade bandet. Min uppfattning är inte att Tobias gjorde allt”.

“Vi hade ingen överenskommelse om ersättning för den tidpunkten. Min inställning är att när man går med i ett band är man med i ett band på lika villkor om ingen säger något annat. Om ingen säger något om att det här är mitt band och ni andra hyrs in, om ingen säger så, så är det inte så”.

“Ingen av oss i bandet hade några pengar att prata om, vi pratade om det ibland, vi hade inte råd att köpa skor, jag själv jobbade deltid i en skivaffär. Vi genomförde spelningar genom skivbolaget som vi hade och som stod för kostnaderna”.

“Under hösten 2010 var det jag som frågade om Mauro (Rubino) ville vara med i bandet. Jag har aldrig hört något om inhyrd musiker, jag är fullvärdig medlem i bandet”.

“Jag hade sett Mauro spela i Linköping och visste att han var jävligt duktig, så jag föreslog honom och vi hade ett första rep och Mauro kunde låtarna bäst av alla så efter det var det inget snack om att han skulle var med”. (Vid den här tidpunkten är två av de fyra i rättssalen med i bandet, plus Tobias Forge).

“Jag är med i bandet och om vi har avtal med bolag och det är långsiktigt för bandet så är det långsiktigt för mig. Vi var delaktiga allihop”.

(Flera möten hålls och bandmedlemmar börjar komma och gå av olika anledningar. Nu är vi framme vid 2011).

“Vi bestämde på ett möte att alla skulle få en sjättedel av inkomsterna och alla godkände det. Vi var beredda att kämpa för detta och att det i framtiden skulle bli framgångsrikt, vi trodde på det”.

11.56-13.00: LUNCH

13.08: Simon Söderberg fortsätter nu berätta om hans del i Ghost:

13.09: “En manager kom och vi skulle planera Ghost och jag var med på mötena eftersom jag var med i bandet”.

13.11: Advokat Michael Berg ställer frågor till Simon Söderberg om vem som var manager och hur valet gick till Simon svarar att han var med och bestämde vem det skulle bli, som ett sätt att visa rätten att han var med i bandet.

13.13: “Jag sa upp mig 2011 för det var mycket som hände med bandet, jag hann inte med mitt ordinarie jobb, det blev några timmar i månaden i skivbutiken, så jag levde på min flickvän”.

13.15: Berg ställer flera frågor om varför Simon Söderberg var med på det ena mötet efter det andra. Svaren blir ofta: “För att jag var med i bandet”.

13.17: Berg: Ett avtal skrevs, skrev du på bara för att Tobias ville att du skulle känna dig motiverad?

Söderberg: Nej, jag skrev på för att jag var med i Ghost.

13.18: Söderberg: Andelen var bestämd sedan tidigare sedan skulle vi göra det praktiska att starta en ekonomisk förening, det skulle göras för att det skulle delas lika inom bandet. Inga andra bolag skulle bildas”.

13.20: Berg: Var det något amerikanskt bolag inblandat?

13.20: Söderberg: Ja det pratades om ett amerikanskt bolag som skulle hantera pengarna därifrån”.

13.20: För att förtydliga, det är alltså Michael Berg, de fyra förra bandmedlemmarnas advokat, som utfrågar Simon Söderberg just nu.

13.24: När utfrågningen av Simon Söderberg är klar kommer jag att uppdatera uppåt igen, det blev för rörigt för er läsare. Men jag lovar, ordningen ska återställas, efter Söderberg. Sorry om det blir förvirrat…

13.26: Söderberg: Vi har haft möte där vi har diskuterat om att vi ska fördela lika, det var det som var det huvudsakliga i det kompanjonsavtal som vi skulle skriva.

13.27: Berg: Pratades det om något annat än att det skulle betalas lika?

13.28: Söderberg: Nej, det skulle betalas lika.

13.30: Söderberg: Enligt det framtida amerikanska bolag vi pratade om så skulle ersättningen vara en sjättedel, alltså delas lika mellan alla.

13.30: Berg: Tobias sökte pengar genom hans bolag Svensk Drama Pop från Kulturrådet, vems pengar var det?

13.33: Söderberg: Allas pengar så klart.

13.34: Varför är det så självklart?

13.34: Vi sökte bidrag från Kulturrådet gemensamt som ett band.

13.37: Berg: Hur var du delaktig i Ghost 2011 när ni åkte på konserter?

13.37: Jag spelade gitarr i bandet och allt praktiskt med rep och utrusning, hantering av olika typer av utrustning, när vi spelade live och vi hade back-tracks så hade jag ansvar över att det lät som det skulle.

13.39: Berg: Hände det något efter 2012?

13.39: Söderberg: Jag blev frustrerad och kände ilska helt enkelt. Vi hade kommit överens om att skriva det här kompanjonsavtalet men det händer ingenting, så jag känner mig förbannad så jag ställer Tobias mot väggen och mejlar där jag frågar om vi är ett band eller solomusiker. jag ville ha en reaktion.

13.40: Berg: Säger Tobias någonting om att ni bara är inhyrda musiker?

13.40: Nej, aldrig.

13.44: Berg: Tobias skriver i ett mejl om inhyrda musiker, har du aldrig diskuterat det här med inhyrda musiker?

13.45: Nej.

13.46: Söderberg: Vi kände en ju en jätteilska för Tobias gjorde inte som vi hade sagt och då måste han köpa ut oss i så fall, han kan ju inte strunta i den här överenskommelsen.

13.51: När Simon Söderberg säger att Tobias inte gjorde vad han sa så tittar Söderberg mot Tobias Forge. Och efter det känns det som att Söderberg pratar mer och mer direkt till Tobias Forge. Det blir märkbart nu att de har varit vänner under flera år och salen andas väldigt mycket besvikelse.

13.53: Michael Berg fortsätter utfrågningen för att styrka att Söderberg var med i bandet. Det gås igenom Söderbergs inblandning, att han deltog i framställandet av musiken och att han deltog i möten.

År 2012 åkte Ghost på turné med alla dåvarande sex bandmedlemmar. De fick förskottsbetalning. Efter det började bandet att jobba på nästa skiva, det arbetet tog sex månader, berättar Söderberg.

13.58: Söderberg: Det var en lång process, den första demon spelades in i min studio, när vi spelade in igen så var vi i Nashville men vi höll på i sex månader.

14.00: Jag var i Nashville i sex veckor för att jobba med skivan, Tobias var där i två veckor tror jag.

14.01: Berg: Vem betalade?

14.01: Söderberg: Det var Universal som släppte skivan så det var de som betalade inspelningen.

14.08: Simon Söderberg är en av de i Ghost som har varit med längst och han har nu utfrågats i över en timme. Det är viktigt att komma ihåg att han bara får “snälla” frågor just nu eftersom det är hans egen advokat, Michael Berg, som frågar ut.

14.10: Utfrågningen av Söderberg är ni inne på 2014 och vad som hände då.

14.12: Vi spelade in en skiva och vi behövde någon som kunde spela bas, Henrik Palm blev aktuell och då frågade vi om Henrik Palm ville vara med i bandet.

14.13: Berg: Vad innebär det att han var med i bandet?

14.14: Söderberg: Det innebär att han var med i bandet helt enkelt och skulle ha rätt till ersättning.

14.15: Tobias Forges advokat, Ann-Charlotte Söderlund Björk, avbryter: Ursäkta men läser han innantill nu?

14.15: Söderberg: Nej, jag har en pärm men jag har bara blankt papper framme i den.

Han håller upp pärmen för rätten som ser att det endast är ett vitt papper framme. Det är tillåtet att ha med stödanteckningar när man går fram till förhöret men man får inte läsa helt innantill.

14.19: Söderberg fortsätter: Det blev dålig stämning när det kom fram att vi bara skulle vara inhyrda musiker, vi tog upp det med Tobias som slog ifrån sig och sa att han inte hade något med avtalet att göra. Ingen av oss accepterade det.

14.21: Söderberg berättar nu om en tidigare medlem som uteslöts och att alla i bandet stod bakom beslutet och att alla var med och bestämde.

14.23: Berg: Var alla med och bestämde att han skulle uteslutas?

14.23: Ja, alla var med och tog det beslutet.

14.24: Söderberg: Vi fick ett nytt kontraktsförslag, på svenska men vi tyckte att det var väldigt likt det första, så nu hade vi fått två kontrakt som vi blev förbannade över så jag kände att jag ville kontakta en advokat som jag kunde få hjälp av.

14.26: Berg: Men det slöts ett avtal under USA-turnén, varför tecknades det avtalet?

14.26: För att det var skäligt under en viss tid, under en kortare period.

Nu ställer Berg frågor om vilka låtar som Söderberg var med och gjorde eftersom Forge-sidan har en helt annan uppfattning.

14.29: Ann-Charlotte Söderlund Björk avbryter förhöret en tredje gång: Ursäkta men det här är upphovsrättsliga frågor.

14.30: Berg: Men ni har ju påstått att han inte var med på de här låtarna.

Rättens ordförande tillåter frågorna och Söderberg svarar ja på alla frågor om vilka låtar han har varit delaktig i.

14.32: PAUS till cirka 14.45

Och efter pausen kör vi uppdatering nerifrån och upp igen, sorry om det blev rörigt. Men skrolla längst upp så kör vi därifrån efter paus igen.

Här ovan är vad Simon Söderberg berättar i rätten, skrolla upp till hans början och läs neråt så blir det i rätt ordning.


11.07: Rättens ordförande reder ut några oklarheter men nu ska några käranden höras.

11.04: Michael Berg (kärandenas advokat): Kärandena konfronterade Tobias Forge om att avtalet för oacceptabelt och kärandena accepterade aldrig avtalet som lades fram inför USA-turnén. Det vill jag klarlägga.

11.03: Nu är vi på plats i sal 3 igen…

10.57: Det är fortfarande paus, det blir visst alltid några minuter senare än vad som sägs…

PAUS till cirka klockan 10.55.

Det är ett ganska avslappnat team på Forge-sidan. Jag träffade på dem vid kaffe-automaten där advokat Söderlund Björk hade synpunkter på min rapportering från måndagen: “Min kavaj är blå, inte svart som du skrev igår, vi är inget begravningsfölje”.

Båda sidor har gjort sin sakframställan och de tidigare bandmedlemmarna har fått frågan av rättens ordförande om de vill säga något om en del påståenden som gjorde av Tobias Forges advokat Ann-Charlotte Söderlund Björk. Vi får se om vi får höra någon av dem efter paus.

10.42: Paus.

10.37: “Han har fakturerat efter avtal och han har fått avtalsförslag 2016 och har fakturerat retroaktivt och har inte haft synpunkter på avtal. Han meddelade att han accepterade avtalet. Och det gällde “Musicians for Hire”.

10.36: Nu är det Martin Hjertstedts tur, som är en av de som står bakom stämningen mot Tobias Forge.

10.34: “Det har påståtts att Henrik Palm har skapat ett riff eller någon trudelutt någonstans men han spelade fel”. Tonen gick ner i stället för upp och han har accepterat två tidigare avtal. han hade uppdrag som live-musiker.

10.29: “Henrik Palms arvode var månadslön men frågan var om han ville vara med att spela men det var aldrig fråga om fullvärdig medlem”.

10.28: Nu är det dags att gå igenom Henrik Palm. Här är det olika åsikter om när han började i bandet men enligt Söderlund Björk var Henrik Palm med i drygt ett år i Ghost, 2015-2016.

10.23: Nu går advokaten igenom en andra person, Mauro Rubino, som är en av de fyra som stämmer Tobias Forge. Mauro Rubino hade uppdrag som keyboardist mellan 2011 till november 2016.

Ann-Charlotte Söderlund Björk: “Han hade ingen aktivitet förutom som musiker och han har fakturerat efter överenskommelse”.

10.22: “Han har inte skapat något av värde”.

Det är en totalsågning av tidigare medlemmen Simon Söderberg som Forges advokat nu gör.

10.19: Det tog lite mer än en halvtimme att avsluta sakframställan från Forge-sidan. Advokaten går hårt fram mot den tidigare medlemmen Simon Söderberg. Söderlund Björk kommer förmodligen beta av de övriga tre på samma sätt.

10.15: Nu gås det igenom vilka konserter Simon Söderberg var med på. “Simon Söderberg var en nödlösning”, säger Söderlund Björk.

Enligt advokaten insåg Söderberg redan 2012 att det var Tobias Forges band och hon använder mejlkonversation som hon anser styrker den inställningen.

10.08: Söderlund Björk: “Det pratas om trummor här, jag vill visa att trummorna spelades av någon annan och inte av Simon Söderberg (som är en av de fyra som har stämt honom).”

Jag hängde dock inte med på vilket år detta ska ha varit men det har med kontrakten att göra och vilka avtal som har gjorts och när de har gjorts. Advokaten vill visa att det är en mekanisk produktion överallt där det står att Simon Söderberg påstår att han står för en del av produktionen.

10.06: Det är en intervju med två musikkunniga som pratar om Ghost. Det är oklart vad Söderlund Björk vill med uppspelningen.

10.04: Nu spelar Söderlund Björk upp en ljudinspelning inför rätten. Från en podcast.

09.58: “Han är väl den enda som kan anses vara styrman, vid sidan av Tobias, de övriga medlemmarna hoppade på som gastar när seglen redan var hissade”.

09.56: Hon går igenom en tidigare medlem som inte är med på stämningen och hur han och Tobias Forge arbetade tillsammans fram till 2011. De planerade kommande spelningar, han sågs också som en av de som var med och startade bandet, vilket Tobias Forge håller med om.

09.56: Söderlund Björk: Efter den långa genomgång ska vi nu gå igenom kärandena.

09.55: Parterna skildes och Forge hoppades och trodde att de övriga medlemmarna var ett avslutat kapitel. Men en dryg månad senare, 16 december, återkom de genom sitt ombud som förklarade att det förekom ett enkelt bolag mellan parterna.

09.50: Höstturnén efter 12 november 2016 var alla bandmedlemmar utbytta. Då återstod slutdelen i bandets höstturné som genomfördes i Europa.

09.47: De fyra tidigare bandmedlemmarna väljer att röra sig i korridorerna helt öppet i pauserna och går in genom samma dörr som åhörarna. Forge har däremot begärt att få sitta avskilt i pauserna. Hans team drar sig undan till en sidolokal och går in i rättssalen en annan väg.

09.44: Söderlund Björk går igenom de sista detaljerna i sin sakframställan. Jag gissar på ett det tar max en kvart till.

09.41: Forge anlände till Linköpings tingsrätt i en taxi en halvtimme innan rättegången startade. Han var artig och kom fram och hälsade på mig när han anlände. Han ville även förklara en sak (som jag behåller för mig själv :).

09.40: Tobias Forge sitter tillbakalutad och ser på den power-point som hans advokat fortsätter att gå igenom.

09.38: Söderlund Björk fortsätter sin sakframställan och som jag skrivit tidigare är det ett gediget material att gå igenom, känns som en kraftansamling mot stämningen.

09.35: Vid det här tillfället hade tidigare bandmedlemmar kontaktat ett juridiskt ombud som försökte förhandla med Tobias. Det handlade om säkrare ekonomi och stabilare inkomster vilket Tobias Forge inte kunde garantera, förutom den grund som de sedan tidigare hade kommit överens om, förklarar Ann-Charlotte Söderlund Björk.

09.34: Ann-Charlotte Söderlund Björk: “Tobias visste inte ens om de övriga skulle komma att dyka upp på scenen”.

09.33: Ghost åkte på turné men parterna pratade knappt med Tobias Forge, enligt advokaten.

09.30: Advokaten går nu igenom mejl och avtal som ska ha gjorts i oktober 2016 och vissa faktureringar.

09.26: Den skrift det pratas om är ett mejl där Michael Berg påpekar att det är oläsbart. Det blir en lite diskussion i rätten men ordföranden anser att Söderlund Björk ska få fortsätta. Frostigt mellan parterna och frostigt mellan advokaterna.

09.25: Ann-Charlotte Söderlund Björk: “Jag kan läsa det, så svårt är det väl inte, du kan få läsa hos mig om du vill”.

09.24: Michael Berg avbryter Forges advokat: “Dina papper går inte att läsa”.

09.22: Innanför glaset i sal tre sitter totalt 15 personer i form av ombud, advokater, käranden och svaranden.

09.20: Båda sidor, genom advokaterna Michael Berg och Ann-Charlotte Söderlund, har gjort säkra och stabila presentationer med högt självförtroende.

09.19: Hon går nu igenom hur avtalen såg ut och vilka ersättningar som betalats ut. Det är viktigt att påpeka att musikerna har fått betalt, men kvintetten anser att det har gjorts felaktigt.

09.18: Och advokaten fortsätter med att bandet träffades och försökte sluta avtal. Det var vid den här tiden minst sagt väldigt frostigt i bandet.

09.16: Vi är framme vid 2016.

09.14: Nu pratar Ann-Charlotte Söderlund om en bandmedlem som fick sparken och att bandet fortsatte spela om vanligt efter det. Men fler möten bokades om Ghosts framtid och om nya arvoden och kontrakt.

09.13: Tobias har haft ett bonussystem som var publikt känt. Om skivor sålde bra skulle alla få mer pengar säger advokaten med bakgrund av att Forge inte ville skriva på ett avtal.

09.12: Hon börjar med att gå igenom att vissa av de fyra som har stämt Forge har fakturerat och fått betalt för arvoden.

09.08: Ann-Charlotte Söderlund, Tobias Forges advokat, börjar dag två med att slutföra sin sakframställan.

09.07: Nu är alla på plats.

Klockan 09.03: Vi har ännu inte fått komma in i rättssalen. Så precis som igår blir vi några minuter sena.

MER:

Ghost-sångaren hårt pressad i rätten: Det är befängt

Hånet: Ghost-advokaten jämför med Musse Pigg

Rättegången dag 1 här nedan:

Så var Ghost-rättegången – minut för minut