Nyckelvittnet – hade inte råd med bulle eller festis

Simon Söderberg, Mauro Rubinho, Henrik Palm och Martin Hjertstedt tvingades betala 1.3 miljoner kronor i rättegångskostnader när det förlorade målet mot Tobias Forge.

Tingsrätten valde att gå på Tobias Frognes linje när de gjorde sin bedömning i tingsrätten. Domen i fallet blev att Ghost-sångaren fick sina rättegångskostnader betalt av de forma bandmedlemmarna.

 

Förnekade att det fanns ett gemensamt bolag

Tobias Forge förnekar att det finns ett enkelt bolag som samtliga bandmedlemmar skulle ha tillgång till. Detta fastslogs även av Tingsrätten. Det finns även bevis på att Forge har gjort spelningar och låtar innan de övriga musikerna blev medlemmar i bandet. Dessa spelningar finns bland annat på MySpace. Även ett skivkontrakt var signerat sedan tidigare samt att det fanns inbokade konserter.

 

Ett band men inte en affärsrelation

Tingsrätten fastslår att samtliga var medlemmar i bandet och att de uppträdde tillsammans. Det som dock inte kan fastslås är den affärsmässiga relationen i bandet, vilket inkluderar hur pengarna ska fördelas.

En ytterligare bandmedlem, som inte är med i stämningsansökan, har vittnat om att det inte fanns några ekonomiska eller affärsmässiga upprättelser inom bandet. Det enda målet var att ha kul och turnera runt om i världen. Detta gjordes med en ansträngd ekonomi och i USA hade de inte ens råd med en bulle eller festis. I och med att det inte fanns några bevis på avtal – varken muntliga eller skriftliga – så vann Tobias Forge målet.

 

Läs mer: Så länge får man vänta på försörjningsstöd i Linköping.