Simhallen närmar sig en miljard – sämst tid att bygga nu

Priset på simhallen drar iväg. Simhallen var beräknad till att kosta cirka 760 kronor, men bygget blir snabbt dyrare och kostnaden närmar sig nu en miljard kronor. Dessa pengar kommer till en stor del av utjämningsbidrag från andra rika kommuner, och bygget har därför stött på stor kritik.

 

Simhallen möter kritik

Kostnaden har skenat iväg och det beräknas nu att bli Sveriges dyraste simhall. Linköping är en kommun som tar emot utjämningsbidrag, alltså skattepengar från andra kommuner som får in mer skatteintäkter. I och med det har bygget skapat stora diskussioner. Många anser att Linköping inte borde ta pengar från rika kommuner för att bygga ”skrytbyggen” utan dessa pengar borde istället gå till viktigare saker som skola och vård.

Att bygget kritiseras är helt förståeligt med tanke på att Linköping tar emot bidrag från andra kommuner och sedan bygger Sveriges dyraste simhall. Men Linköping kommun gör ingenting fel. Pengarna de tar emot är inte öronmärkta till vård, skola eller omsorg även om många tycker att det är det som pengarna bör gå till. Kommunen står fast vid att det är okej att prioritera en simhall då det bidrar till en ökad friskvård och chans till ett mer aktivt liv för både unga och vuxna.

Här kan du kolla in ett annat jättebygge i Linköping.