Otäcka bilderna på vanvårdade hästarna

Det var ett larm som kom in till länsstyrelsen i Östergötland om vanvårdade hästar. Personer i omgivningen hade uppmärksammat hur hästarna vara magra, utan mat och vatten samt att de ofta gick igenom staketet. Länstyrelsen valde då att göra en oanmäld kontroll hos kvinnan.

 

46 vanvårdade hästar

När de kom till platsen visade det sig att kvinnan hade totalt 46 stycken hästar. Alla var vanvårdade, men till olika grader. Många hästar var i okej skick medans andra var i akut behov av en veterinär. Precis som hästen Mysla var efter att hästen hade fastnat i ett kärr. Kvinnan som ägde hästarna hade under en längre tid vanvårdat hästarna och inte gett dem den vård de behövde.

En av hästarna var dödssjuk, vilket även kvinnan medger. Enligt kvinnan ska hästen ha varit så sjuk i närmare två veckor. Trots detta hade hon inte tillkallat någon veterinär för att undersöka hästen. Utöver att hästen var sjuk så var den även avmagrad, stod i en mörk del av stallet där lampan inte fungerade och hade varken mat eller vatten. Hästen var även kraftigt nedsmutsad och stora delar av pälsen var täckt med intorkad smuts och urin. Enligt kvinnan skulle en vän, som var veterinär, komma och kolla på hästen på kvällen.

Åtta om hästarna omhändertogs direkt och kvinnan åtalas för ett tiofall av djurplågeri och vanvård av djur.

Se bilder när brandmännen kämpar för att rädd hästen Mysla.